Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 1030 чоловік

Наказ по школі № 42-о від 24.04.2020 р.

Дата: 4 травня 2020 о 16:02
1,937 переглядів

Про порядок закінчення 2019/2020 навчального року та проведення підсумкового оцінювання учнів

Про порядок закінчення 2019/2020

навчального року та проведення

підсумкового оцінювання учнів

Відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Порядку проведення  державної підсумкової атестації, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 07 грудня 2018 року № 1369, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  02 січня 2019 року за  № 8/32979, наказів Міністерства освіти і науки України: від 23.10.2019 № 1332 «Деякі питання проведення в 2019/2020 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту», від 30.03.2020 №463 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової, базової загальної середньої освітиЮ у 2019/2020 навчальному році»,від 06.04.2020 №480 «Про внесення змін до Календарного плану підготовки та проведення в 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», листів Міністерства освіти і науки України  №  1/9-64 від 03.02.2020 р. «Методичні рекомендації щодо особливостей проведення  державної підсумкової атестації з іноземних мов у 2019/2020 н.р.», № 1/9-182 від 31.03.2020 р. «Щодо організованого завершення 2019/2020   навчального року та   зарахування   до   закладів   загальної   середньої освіти», № 1/9-213 від 16.04.2020 р. «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019/2020 навчального року», з метою організованого закінчення 2019-2020 навчального року в умовах  епідеміологічної ситуації, що склалася  в Україні

НАКАЗУЮ:

  1. Завершити навчальні заняття і виконання навчальних програм 29 травня 2020 року. 
  2. Вчителям початкових класів, вчителям- предметникам:
    1. 1. Продовжити організацію освітнього процесу в умовах дистанційного навчання, у тому числі планування кількості та обсягу завдань та контрольних заходів, з урахуванням принципу здоров’язбереження, запобігаючи емоційному, ментальному та фізичному перевантаженню учнів.
    2. 2.Забезпечити всім учням доступ до навчальних матеріалів та завдань шляхом використання різних засобів обміну інформацією.
    3. 3.Поточне, формувальне та підсумкове оцінювання навчальних досягнень учнів здійснювати відповідно до рекомендацій щодо організації оцінювання в умовах дистанційного навчання (Додаток № 1).
    4. 4.Провести підсумкове річне оцінювання навчальних досягнень учнів, враховуючи результати оцінювання з використанням технологій дистанційного навчання за другий семестр.
    5. 5.Завершити оформлення шкільної документації, зокрема заповнення класних журналів, після прийняття Урядом рішення щодо послаблення карантинних обмежень.
    6. 6.Організувати на початку 2020-2021 навчального року в 2-11-x класах проведення вхідного оцінювання учнів з метою діагностування рівня навчальних досягнень учнів за попередній рік та планування подальшої роботи із систематизації, узагальнення та закріплення навчального матеріалу, що вивчався учнями дистанційно.
    7. 7.Передбачити під час календарно-тематичного планування на 2020-2021 навчальний рік суттєве збільшення навчального часу на узагальнення та закріплення навчального матеріалу за попередній рік.
  3. Класним керівникам 1-10-х класів:
    1. 1.Оформлення свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень, свідоцтв про здобуття базової середньої освіти учнів завершити до 15 червня 2020 року.
    2. 2.Учням 1-8, 10 класів, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, оформити відповідні документи на платформі e-schools з подальшим врученням оригіналу документа у вересні 2020-2021 навчального року.
  4. З метою забезпечення рівних умов проходження оцінювання всіма учнями, недопущення перевантаження учнів i раціонального використання часу, затвердити орієнтовний графік проведення підсумкових контрольних робіт за II семестр (Додаток № 2).
  5. Звільнити від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти. У відповідних документах про освіту зробити запис «звільнений(а)».
  6. Державну підсумкову атестацію для учнів 11-го класу провести у формі зовнішнього незалежного оцінювання (далі-ЗНО) після завершення карантинних заходів згідно з графіком, затвердженим МОН України, з трьох предметів: української мови, математики або історії України (період ХХ- початок ХХI століття), випускники вибирають один з двох предметів; предмета за вибором учня з одного із зазначених: біології, хімії, фізики, географії, іноземної мови (англійської), математики, історії України (період ХХ- початок ХХІ століття). Учні, які другим предметом для проходження ДПА обрали математику, можуть обрати для проходження ДПА з третього предмета історію України і навпаки.
    1. 1.Зарахувати результати ЗНО як результат ДПА за освітній рівень повної загальної середньої освіти випускникам старшої школи на основі відомостей, які надійдуть до закладу в електронному вигляді, засвідчених електронним цифровим підписом Українського центру оцінювання якості освіти.
    2. 2.Внести оцінки за ДПА в додаток до  свідоцтва про повну загальну середню освіту з урахуванням наслідків розгляду апеляційних заяв учнів.
    3. 3.Надати право на підставі відповідного наказу пройти атестацію в строки, визначені закладом освіти, за завданнями, укладеними закладом освіти, учням, які не змогли через поважні причини взяти участь як в основній, так і додатковій сесіях ЗНО з певного навчального предмета, результат якого зараховується як оцінка за ДПА, надавши відповідні довідки.
    4. 4.Надати право на підставі відповідного наказу пройти атестацію екстерном в строки, визначені закладом освіти, за завданнями, укладеними закладом освіти, учням, які не з’явилися для проходження  атестації у формі ЗНО без поважних причин.
    5. 5.Надати право на підставі відповідного наказу пройти атестацію в строки, визначені закладом освіти за завданнями, укладеними закладом освіти, особам, які зараховані  на екстернатну форму навчання, але які не зареєструвалися у встановлені терміни для участі в ЗНО.
    6. 6.Зарахувати як результат ДПА випускникам, які в 2018,2019 роках (по 02 червня 2020 року з англійської мови) отримали сертифікат (диплом) міжнародного мовного іспиту Cambridge Assessment English, Edexcel, British Council, ETS рівня В-1 або вище результати зазначених іспитів (за їх бажанням). У додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту виставити атестаційну оцінку з англійської мови 12 балів.
    7. 7.Випускникам, які отримали міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту, після реєстрації для проходження ДПА з іноземної мови у формі ЗНО і до 24 березня 2020 року не здійснили перереєстрацію, виставити оцінки за ДПА з іноземної мови за результатами ЗНО.
    8. 8.Виставити атестаційну оцінку з англійської мови 12 балів у додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту випускникам (за їх зверненням), які отримають міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту з англійської мови рівня В-1 і вище у період з 24 березня до 02 червня 2020 року та проходитимуть ДПА з іноземної мови у формі ЗНО.
    9. 9.Рішення про нагородження претендентів золотою або срібною медалями прийняти на спільному засіданні педагогічної ради та ради школи, оформити наказом та здійснювати відповідно до наказу МОН України від 17.03.2015 № 306 «Про затвердження Положення про золоту медаль «За високі досягнення унавчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 31.03.2015 за № 354/26799.
    10. 10.Результати ДПА не враховувати при виставленні річних оцінок з предметів. Оцінки за ДПА виставити у Класному журналі у колонку з написом «ДПА» без зазначення дати після колонки з написом «Річна», в додатки до свідоцтв про повну загальну середню освіту в графу «Державна підсумкова атестація».
  7. Забезпечити інформування учнів, батьків, громадськості з питань закінчення навчального року та проведення підсумкового оцінювання.
  8. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою

           

           

             Директор школи                                           І.Ю. Каразія

Додаток № 1

до наказу від 24 квітня 2020 року

№ 42-о

Оцінювання в умовах дистанційного навчання

Для учнів 1-2-x класів початкової школи застосовується формувальне та підсумкове оцінювання. Для учнів 3-4-х класів початкової школи, базової та профільної школи - поточне, формувальне та підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання.

Оцінювання результатів навчальної діяльності може здійснюватись у синхронному aбo асинхронному режимі.

Синхронний режим дозволяе забезпечити більш об’єктивне оцінювання, проте вимагас відповідного технічного забезпечення у вчителя та всіх учнів. Залишасться ризик технічних збоїв під час виконання окремими учнями завдання, тому слід застосовувати індивідуальпий підхід та передбачити можливість повторного виконання тесту (контрольної, самостійної роботи тощо).

У синхронному режимі учні можуть:

-виконувати тести на платформах E-schools, Naurok тощо за вибором вчителя та з урахуванням можливостей учня;

-виконувати письмові роботи, у тому числі диктанти, брати участь в усних формах контролю (усний переказ, читання напам’ять вірша та прозових текстів, презентація та захист просктів тощо), брати участь в онлайн-семінарах та онлайн-форумах із використанням відеоінструментів Skype, Zoom Skype, Zoom індивідуально aбo в групах;

-виконувати інші завдання, які пропонує вчитель.

Асинхронний режим с більш гнучким у застосуванні, оскільки учні можуть виконувати завдання у зручний час, проте менш об’ективним. Для зменшення ризиків необ’єктивного оцінювання рекомендовано налаштувати опцію проходження тесту один раз та обмежити час на виконання завдання, встановити термін для здачі тесту (контрольної, практичної a6o самостійної роботи тощо), повідомляти результати (у разі неавтоматизованої перевірки робіт) індивідуально після здачі робіт всіма учнями. За необхідності учитель може провести додаткове усне опитування учнів за допомогою одного із засобів телефонного a6o відеозв’язку.

В асинхронному режимі учні можуть:

  • виконувати завдання на одній з платформ (E-schools,  Naurok та ін. за вибором вчителя);
  • виконувати письмові роботи у текстових редакторах (Word та ін.) aбo у зошитах та надсилати вчителю файли з виконаними завданнями електронною поштою, в один із месенджерів (Viber, WhatsApp тощо) aбo іншими засобами поштового зв’язку (за відсутністю технічних засобів навчання aбo доступу до мережі Інтернет);
  • писати диктанти з  використанням аудіо a6o відеозаписів, створених та надісланих вчителем;
  • знімати на відео aбo записувати аудіо усних відповідей та надсилати файли вчителю засобами електронного зв’язку;
  • виконувати інші завдання, запропоновані учителем.

Результати оцінювання навчальних досягнень рекомендовано повідомляти учням у такі способи: фіксувати в електронному журналі, щоденнику на платформі e-schools, надсилати в індивідуальному порядку шляхом використання одного із засобів зв’язку (електронної пошти, смс-повідомлення, повідомлення в одному з месенджерів, повідомлення по телефону тощо). Оприлюднення списку оцінок для всього класу є неприпустимим.

Про способи оцінювання необхідно повідомити учнів та ïx батьків заздалегідь.

Поточне та формувальне оцінювання

Основною метою оцінювання учнів в умовах дистанційного навчання є не перевірка i контроль, а забезпечення зворотного зв’язку вчителя з учнями. Тому в організації щоденного освітнього процесу варто надавати пріоритет не поточному, а формувальному оцінюванню, яке передбачає надання учням підтримки, коригування засобів та методів навчання у випадку виявлення ïx неефективності. Результати виконаних учнями самостійних робіт мають використовуватися для відзначення ïx успіхів, аналізу помилок, планування подальшої роботи з опанування навчального матеріалу в умовах дистанційного навчання.

Поточне оцінювання вчителі можуть здійснювати в усній i письмовій формах, застосовуючи такі його види: тестування, практичні, контрольні, діагностичні роботи, дослідницькі та творчі проскти, ece, усні співбесіди та опитування тощо. Кількість робіт, які підлягають поточному оцінюванню та передбачають фіксацію оцінки у класному журналі, під час дистанційного навчання варто оптимізувати з метою уникнення перевантаження учнів.

Якщо вчитель застосовуе одну з платформ для дистанційного навчання (E-schools, Naurok тощо), він може налаштувати опцію переходу учня до наступної теми за умови виконання перевірочного завдання за вивчену тему. Це дозволить зменшити навантаження на вчителя, пов’язане з «ручною» перевіркою завдань, а учню — здійснювати самооцінювання успішності оволодіння навчальним матеріалом.

Більш традиційний підхід передбачае передачу виконаних письмових робіт (зроблених на комп’ютері aбo сфотографованих) через електронну пошту aбo платформу E-schools, один із месенжерів (Viber тощо).

Усні завдання можуть бути оцінені учителем безпосередньо через Skype, Zoom aбo будь-який месенджер, що забезпечус відеозв’язок у синхронному режимі aбo перевірені опосередкованим способом через відео aбo аудіо файли, надіслані учнями на пошту вчителя.

За відсутності засобів Інтернет-зв’язку, зворотній зв’язок з учнями вчитель може підтримувати в телефонному режимі, а виконані завдання отримувати поштою.

Учитель може організувати самооцінювання учнями успішності своєї роботи, надіславши їм ключі для самоперевірки (після виконання роботи), критерії оцінювання та самооцінювання творчих робіт тощо.

Підсумкове оцінювання

Під час організаціі освітнього процесу з використанням дистанційних технологій навчання в умовах карантину підсумкове оцінювання (тематичне,      семестрове та річне) може здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій.

Підсумкова оцінка за семестр виставляеться з урахуванням результатів поточного, тематичного оцінювання, оцінювання різних видів мовленнєвої діяльності, отриманих учнями під час дистанційного навчання та до його початку. Якщо з навчального предмета не передбачено тематичних підсумкових робіт, підсумкова оцінка може виставлятися за результатами поточного оцінювання. Учні, які не мають результатів поточного оцінювання з об’єктивних причин, можуть бути оцінені за результатами проведення семестрової контрольної роботи.

Для забезпечення рівних умов проходження оцінювання всіма учнями рекомендовано запровадити гнучкий графік проведення підсумкових контрольних робіт за II семестр, попередньо надіслати його учням та зазначити:

  • форму та вид оцінювання з кожного навчального предмета, необхідні для цього ресурси;
  • дату та тривалість проведення оцінювання (для синхронного режиму);
  • дату та час розміщення завдань, кінцевий термін та спосіб ïx подання (для асинхронного режиму).

Учитель має отримати зворотній зв’язок від ycix учнів щодо ознайомлення з графіком та наявності технічної можливості виконати та надіслати завдання у зазначений термін. Якщо хтось з учнів не має можливості виконати завдання, передбачити для них інший спосіб проходження оцінювання та пересилання матеріалів.

Якщо оцінювання проводиться в синхронному режимі, рекомендовано передбачити додаткову можливість його проходження для учнів, які не мають технічних засобів навчання a6o постійного підключення до мережі Інтернет, а також для тих, у кого відбувся технічний збій під час проходження оцінювання.

Тематичні та семестрові підсумкові роботи, які було проведено в умовах дистанційного навчання під час карантину, записуються в класному журналі без зазначення дати ïx проведення.

Річне оцінювання виставляеться з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року.

Оцінювання учнів 1-2 класів

Для учнів 1-2-x класів застосовується формувальне та підсумкове (завершальне) оцінювання, яке здійснюється шляхом спостереження за поведінкою учнів в різних видах діяльності та відстеження динаміки успішності виконання ними навчальних завдань.

Навчальні та творчі роботи учнів систематизуються у портфоліо, яке використовусться під час оцінювання для відстеження навчального поступу учнів. Спостереження ведеться учителем протягом року та фіксується у щоденниках спостережень aбo іншим способом, визначеним учителем.

В умовах дистанційного навчання під час карантину учитель може продовжувати застосовувати метод портфоліо: відслідковувати динаміку навчального поступу учнів за ïx роботами, фотографії яких можуть надсилатися батьками.

Для учнів 2-х класів рекомендовано надсилати завдання для проведення діагностичних робіт, які виконуються учнями на роздрукованих бланках, у зошитах aбo на окремих аркушах. Результати виконаних робіт фотографуються та надсилаються вчителеві електронною поштою, одним із месенжерів (Viber тощо) aбo звичайною поштою. Діагностичні роботи можуть також створюватися вчителем та виконуватися учнями на одній з платформ дистанційного навчання (E-schools, Naurok та ін. за вибором вчителя).

Самооцінювання с невід’ємною складовою формувального оцінювання, тому до завдань, які надсилае вчитель дітям для виконання, бажано додавати завдання для самооцінювання за тією шкалою, яка вже знайома учням та застосовувалась раніше. Завдання, підготовлені вчителем за допомогою електронних засобів, можуть містити інструмент для самооцінювання учнів в ігровій формі, що сприятиме підвищенню мотивації учнів до ïx виконання.

Завершальне підсумкове оцінювання у 1-2-x здійснюється шляхом заповнення свідоцтва досягнень учнів за результатами виконаних ними робіт та спостережень. Для оцінювання динаміки особистісних досягнень учнів вчитель може скористатися своїми щоденниками спостережень, які велися до початку карантину та додатково залучити батьків до заповнення свідоцтва досягнень учнів. Якщо вчитель залучатиме батьків до такої спільної роботи, бажано провести з ними консультацію (у синхронному aбo асинхронному режимі) щодо роз’яснення змісту кожного показника та його зовнішніх проявів a6o надіслати власні форми спостережень.

Форми щоденників спостережень, оріентовні шкали для самооцінювання, бланки свідоцтв досягнень надано у таких документах:

  • наказ МОН від 20 серпня 2018 року 924 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів першого класу у Новій українській школі»;
  • наказ МОН від 27 серпня 2019 року N 1154 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів другого класу».

Додаток № 2

до наказу від 24 квітня 2020 року

№ 42-о

Орієнтовний графік проведення

підсумкових контрольних робіт за II семестр

                                                                                  

Навчальні предмети

Дата проведення

3-А,Б,В,Г,Д,І

4-А,Б,В,Г,Д,І

Українська мова

12.05

12.05

Англійська мова

18.05

18.05

Математика

15.05

15.05

Природознавство

21.05

21.05

Навчальні предмети

Дата проведення

5-

А,Б,В,Г,Д,І

6-А,Б,В,Г,Д,Е

7-

А,Б,В,Г,Д

8-

А,Б,В,Г,Д,Е

9-

А,Б,В,Г,Д

10-

А,Б

11-

А,Б

Українська мова

13.05

14.05

15.05

18.05

20.05

22.05

25.05

Українська література

14.05

15.05

18.05

19.05

21.05

25.05

26.05

Англійська мова

08.05

18.05

20.05

21.05

25.05

27.05

14.05

Зарубіжна література

22.05

08.05

12.05

13.05

14.05

21.05

15.05

Історія України

20.05

25.05

13.05

14.05

15.05

18.05

21.05

Всесвітня історія

-

26.05

14.05

15.05

18.05

19.05

22.05

Основи правознавства

-

-

-

-

08.05

-

-

Громадянська освіта

-

-

-

-

-

20.05

-

Музичне мистецтво

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

-

-

-

-

Образотворче мистецтво

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

-

-

-

-

Мистецтво

-

-

-

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

-

Математика

18.05

20.05

-

-

-

13.05

19.05

Алгебра

-

-

22.05

25.05

27.05

-

-

Геометрія

-

-

25.05

26.05

28.05

-

-

Природознавство

25.05

-

-

-

-

-

-

Біологія

-

12.05

27.05

20.05

13.05

08.05

13.05

Географія

-

27.05

19.05

22.05

26.05

12.05

08.05

Фізика

-

-

26.05

08.05

12.05

15.05

27.05

Хімія

-

-

21.05

27.05

22.05

26.05

12.05

Трудове навчання

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

-

Інформатика

27.05

22.05

08.05

12.05

19.05

-

18.05

Основи здоров’я

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

-

-

Фізична культура

За результатами поточного оцінювання та з урахуванням оцінок, отриманих до 12 березня

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.